Częste jedzenie oraz żucie przyczyną występowania alergii oraz infekcji.

Jak tylko cokolwiek z pożywienia trafia do naszych ust , język jako organ smaku przekazuje natychmiastowo polecenie do mózgu i od razu włącza się wiele mechanizmów w tym mechanizm obronny. Język nie jest w stanie stwierdzić jednoznacznie czy do ust trafiła trucizna czy pokarm dlatego też leukocyty, które chronią nasz organizm przed chorobami przestawiają swoją pracę w zakresie leczenia i oczyszczania organizmu na rzecz żołądka do którego powinien trafić pokarm. I tak cykl się powtarza za każdym razem kiedy tylko coś włożymy do ust. W wyniku wyczerpującej pracy leukocyty nie spełniają roli obronnej organizmu. Zauważa się iż podczas okresu grypowego dzieci które żują ciągle gumę zaczynają chorować jako pierwsi. Ich układ enzymatyczny także pozostawia wiele do życzenia gdyż produkuje zbyt słabe enzymy trawienne.

Często guma do żucia uczula i daje typowe objawy skórne. Podstawowe jej składniki to: baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje smakowo-zapachowe i barwiące. Najczęstsze uczulenie u pacjentów objawowych występuje na:

– Gumę arabską (E 414) – często jest wykorzystywana jako zagęszczacz przy produkcji lukru do ciast, gumy do żucia i napojów orzeźwiających. Może wywoływać wysypkę.

Gallusan propylu (E 310) – dodawany do płatków ziemniaczanych, błyskawicznego puree ziemniaczanego i gumy do żucia. Chroni tłuszcze przed jełczeniem i przykrym zapachem. Uszkadza nerki, wątrobę i przewód pokarmowy.

– skrobię

W przypadku pacjentów objawowych zachęcamy do kontaktu z gabinetem Alergikus (testy alergiczne oraz usuwanie alergii) więcej na:  www.alergikus.pl

Dodaj komentarz