Alergia na pleśnie

Jesień to nie jedyna pora, w której łapią nas infekcje. Niektóre z nich przedłużają się ponad miarę, a kolejne wizyty u lekarza i tony zażywanych leków nie przynoszą ulgi. Tymczasem to, co bierzemy za objawy przeziębienia (gorączka, ból gardła, katar, problemy zatokowe) może być reakcją alergiczną na wszechobecne w otoczeniu pleśnie i grzyby oraz ich wtórne metabolity – mikotoksyny.

Alergia na pleśnie i grzyby, czyli ich zarodniki aspergillus, cladosporium, alternaria, candida albicans oraz mucor i wiele innych należą do alergenów występujących przede wszystkim w budynkach oraz inhalacyjnie w powietrzu. Rosną i rozwijają się w miejscach ciepłych i wilgotnych, a najbardziej lubią łazienki, kabiny prysznicowe, piwnice oraz pomieszczenia klimatyzowane. Pleśnie bytują również na zewnątrz – rosną w glebie oraz na mokrych liściach,  bytują na łupinach orzechów, a także spotykamy je w kurzu domowym. W wietrzne dni wiatr przenosi je na duże odległości, więc mogą się dostawać do naszych domów np. podczas wietrzenia.

Grzyby bytujące w otoczeniu człowieka, jak i w jego organizmie, mogą wywoływać różne reakcje immunologiczne. Antygeny grzybów mogą stymulować wytwarzanie specyficznych IgE u osób atopowych, co klinicznie przejawia się pojawieniem lub pogorszeniem przebiegu klinicznego kataru alergicznego lub astmy oskrzelowej. W zależności od wieku badanej grupy, warunków klimatycznych oraz użytej metody diagnostycznej, alergia na grzyby występuje u 5%-20% osób atopowych, natomiast aż u 10%-38% dzieci chorych na astmę oskrzelową. Z tego powodu uczulenie na grzyby jest trzecim w kolejności uczuleniem w astmie dziecięcej po roztoczach i pyłkach. Astma z wiodącym uczuleniem na grzyby jest nazywana astmą pleśniową i dotyczy głównie dzieci i młodych dorosłych.

OBJAWY

Do wywołania reakcji alergicznej na pleśnie wystarczą grzyby z bardzo małą liczbą zarodników. Alergia na pleśń (zarodniki pleśni) i grzyby dokucza w szczególności w domu, ale reakcja może wystąpić także poza nim. Najczęstszymi objawami są: katar, kaszel, drapanie w gardle, specyficzna chrypka, a nawet łzawienie oczu. Często pojawia się u badanych przerośnięty migdał i częste nawracające przeziębienia. Obserwuje się nader często problemy zatokowe.

GRZYBICE WEWNĘTRZNE

Od alergii na pleśnie i drożdże niedaleka jest droga do grzybicy jakiegoś organu wewnętrznego.  Jeżeli do tego dołączą niekorzystne okoliczności jak zażywanie antybiotyków, poważne choroby czy operacje, wtedy droga do grzybicy może zastraszająco się skrócić.

CO POMAGA

Natychmiastowe odczulenie wykrytego alergenu metodą SIT oraz likwidacja obciążeń mikotoksyn – niebezpiecznych metabolitów grzybów pleśniowych metodą STI Scan. Jeżeli fundamentem większości infekcji oraz alergii może być zagrzybienie organizmu, a konsekwencją osłabienie systemu immunologicznego na skutek kontaktu z grzybami i antybiotykami, wydaje się sensowne, aby przyjmować dla ustabilizowania flory jelita grubego probiotyki lub pałeczki kwasu mlekowego.

Dodatkowo zalecane jest także stosowanie ozonatorów powietrza oraz oczyszczaczy, w tym z technologią Sharp Plasmacluster. Wytworzone jony dodatnie i ujemne, jak te występujące w naturze okazały się skuteczne przeciwko pleśniom i grzybom. Jony rozcinają błonę komórkową w unoszącej się w powietrzu pleśni i usuwają z niej białko, zapobiegając tym samym jej działaniu.

PODSUMOWANIE

Grzyby pleśniowe są wszechobecne w środowisku i cechuje je łatwa rozsiewalność, stąd kontakt organizmów żywych z ich toksynami jest powszechny poprzez drogę inhalacyjną, skórę oraz spożywanie skażonej żywności, w której wszechobecne mogą być np. uważane za rakotwórcze i silnie zatruwające wątrobę aflatoksyny, pochodzące z rodziny Aspergillus.

GDZIE WYSTĘPUJĄ PLEŚNIE I DROŻDŻE

Drożdże bardzo dobrze rozwijają się wewnątrz innych organizmów lub na składowanych owocach, warzywach oraz na wilgotnej ziemi. Pleśnie żyją na żywych i obumarłych roślinach, w glebie oraz w miejscach, które dzięki swojej wilgotności i temperaturze stwarzają korzystne warunki do ich rozmnażania np. piwnice, baseny, zawilgocone ściany, zbiorniki pasz i zbóż. W samym kurzu domowym żyje bardzo wiele odmian pleśni, a większość ludzi uczulonych na kurz domowy, uczulona jest właśnie na znajdujące się w nim pleśnie. Miejscem wylęgania się pleśni w domu są w szczególności łazienki, piwnice oraz nasze sypialnie, a zwłaszcza zawilgocone łóżka od potu wydalanego w czasie snu. Szczególnie niebezpieczne są elektryczne nawilżacze powietrza, w których gromadzą się olbrzymie pokłady pleśni. Pojawienie się pleśni w jakimś miejscu oznacza wytwarzanie przetrwalników, dzięki czemu zapewniają sobie rozprzestrzenianie i rozmnażanie. Oprócz przetrwalników pleśni występujących w powietrzu, reakcje alergiczne mogą wywołać drobniutkie produkty ich przemiany materii, których nie da się usunąć nawet przy zastosowaniu najlepszych filtrów. Pleśnie występują także w produktach spożywczych z hodowli biologicznych, jak i na woskowanych jabłkach i pomarańczach. Nie są wolne od nich również produkty spożywcze z cieplarni albo orzechy znajdujące się jeszcze w łupinach, a także źle przechowywane orzechy surowe lub prażone. Grzyby znajdować się mogą ponadto w przyprawach, na pomidorach, marchwi, owocach prosto z drzewa, jak też w widocznie zaatakowanych przez grzyby i pleśnie nadgniłych, opadłych owocach. Od dawien dawna stosuje się także drożdże w przemyśle spożywczym przy produkcji wina, piwa, kefiru oraz serów. Tylko nieliczni wiedzą na jakiej pożywce wyrosły enzymy znajdujące się w różnych produktach spożywczych. Nie ma zwyczaju podawania na etykietach informacji jakie grzyby dostarczają jakich enzymów, chociaż ułatwiłyby one życie wielu alergikom. Jeżeli organizm reaguje na jakiś lek lub produkt spożywczy, często łączy się tą nieprawidłowość z konserwantami lub barwnikami obecnymi w żywności, a reakcja może dotyczyć enzymu pleśniowego użytego do jej produkcji. Na przykład przy produkcji soku pomarańczowego nader często używa się enzymów drożdży do jego klarowania.

NIESKUTECZNE LECZENIE CZĘSTYCH INFEKCJI ORAZ ZATOK

Jeśli leczenie jest bezskuteczne i nadal utrzymują się dolegliwości różnego rodzaju (częste powtarzające się infekcje, problemy zatokowe, zapalenia ucha u dzieci, stany zapalne skóry, katar) należy przypuszczać, że ma się do czynienia z alergią na pleśnie. Wielu alergologów twierdzi, że mniej więcej jedna trzecia alergików jest uczulona na pleśnie, a niektórzy utrzymują nawet, że aż 80 procent wszystkich alergii należy przypisać pleśniom. W ostatnich latach daje się zauważyć niestety szybki wzrost liczby osób cierpiących na rozmaite postacie alergii. Przyczyną tego jest prawdopodobnie osłabianie systemu immunologicznego przez leki (antybiotyki, kortyzon, leki immunosupresyjne, cytostatyki, hormonalne środki zapobiegające ciąży itp.), trucizny występujące w środowisku naturalnym (metale ciężkie, pestycydy, rozpuszczalniki, dodatki do produktów żywnościowych, trucizny mieszkaniowe) oraz psychiczny stres (wywołany przez szkołę, uniwersytet, pracę zawodową i karierę, sytuację rodzinną, brak pieniędzy, hałas, ciężkie dzieciństwo). Reakcje alergiczne skierowane są częściowo bezpośrednio przeciwko drożdżycy, a częściowo – łącznie z tak zwanymi “reakcjami krzyżowymi” przeciwko substancjom zbudowanym podobnie jak drożdże (a więc grzybicom pleśniowatym, serom grzybowym, drożdżom piwnym i jadalnym), częściowo jednak też przeciwko innym substancjom, jak na przykład mleko krowie, pióra i puch, roztocza, kurz domowy, określone owoce lub zboża. Widocznie system immunologiczny doznał w wyniku zakażenia drożdżami takich zakłóceń, że z trudem daje sobie radę z alergenami wszelkiego rodzaju. Niestety wielu alergologów nie łączy alergii z zachorowaniem na grzybice drożdżowe, a wręcz wyklucza to, ponieważ reakcja alergiczna na wyciąg z drożdży przy teście śródskórnym następuje często z opóźnieniem. Jednak sprawą o zasadniczym znaczeniu jest to, aby alergie były leczone łącznie. Albowiem po pierwsze są one powodem wielu dolegliwości: bólów głowy, bólów kończyn, dolegliwości menstruacyjnych, bólów zatok i innych. A po drugie alergia na drożdże oznacza, że działanie systemu immunologicznego zostało zakłócone i nie funkcjonuje on prawidłowo. Jeśli alergia zostanie pomyślnie zneutralizowana, system immunologiczny jest w stanie zniszczyć te zarodniki grzybów, których nie zniszczyły środki antygrzybicze lub zapobiec powstawaniu nowych infekcji po odstawieniu leków. Dokładny test alergiczny, tzw. inhalacyjny na obecność alergii pleśniowej jest najpełniejszą wskazówką infekcji drożdżami oraz pleśniami. Jednakże nawet wtedy, gdy test wskazuje  bardzo mało alergenów, w nielicznych przypadkach może występować drożdżyca. Dlaczego? Infekcja może być stosunkowo świeża i system immunologiczny miał jeszcze za mało czasu, by móc zareagować i wyprodukować dostateczną liczbę przeciwciał, albo system immunologiczny wcale nie uznaje za wroga czynnika wzbudzającego chorobę, co jest złym prognostykiem dla zwalczania infekcji przez wrodzony układ własnej obrony organizmu. Podsumowując należy odczulić alergeny dodatnie i oczyścić organizm z metabolitów grzybów pleśniowych.

HISTORIA CHOROBY ALERGIKA PLEŚNIOWEGO

Anna lat 14. Wydaje się być zdrowa. W organizmie ze zdrowym systemem immunologicznym nie ma praktycznie żadnych grzybów. Ale już pozornie drobne zabiegi i leczenie antybiotykiem mogą utorować drogę do ich osiedlenia się. W wieku 15 lat pojawiają się chroniczne infekcje leczone często antybiotykami, które niszczą florę bakteryjną w ustach, jelicie grubym i w wielu innych miejscach. Powracają problemy zatokowe z okresu przedszkolnego. Następnie dochodzi do objawów skórnych na powierzchniach zgięciowych. Zostaje włączone leczenie sterydowe, które  przyczynia się dalej do osłabienia systemu immunologicznego i naturalnej flory bakteryjnej, przygotowując w ten sposób grunt dla grzybic i pleśni. Wszystkie te czynniki powinien brać pod uwagę lekarz przepisując lek. Leczenie przeciąga się dwa lata i pojawia się astma oskrzelowa. W tym znaczącym momencie rodzice pacjentki decydują się na wykonanie testu alergicznego oraz testu STI Skan w kierunku obciążenia przetrwalnikami grzybów i pleśni. Zostaje postawiona trafna diagnoza: uczulenie na wszechobecne grzyby oraz na gluten i kukurydzę. Zastosowano dietę eliminacyjną, odczulono alergeny. Objawy zaczęły stopniowo zanikać przy równoczesnym odstawieniu sterydów. Następnie poddano pacjentkę terapii usuwania zlokalizowanych obciążeń. Po ponad półrocznym leczeniu pacjentka pozbyła się wcześniejszych dolegliwości.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!