×

Alergia na mleko krowie

Alergia na mleko krowie (obcogatunkowe białko) jest uczuleniem na składniki białkowe mleka (kazeinę, laktoalbuminę, laktoglobulinę). Zdarzają się także nietolerancje cukru mlecznego laktozy, a nie są znane nietolerancje tłuszczu mlecznego. Dlatego uczulony na mleko krowie często dobrze toleruje śmietanę lub masło. Objawy alergii na mleko krowie mogą się zmieniać co do miejsca i formy występowania. Części ciała, gdzie uwidacznia się uczulenie u poszczególnych osób mogą być odmienne. Najczęściej objawy pojawiają się na skórze  (AZS atopowe zapalenie skóry) lub w formie zaparć i biegunek. U niemowląt i dzieci alergia na mleko krowie często jest przyczyną niepokoju i skłonności do wzdęć. Badania wskazują, iż u prawie połowy “płaczliwych dzieci” istnieje nietolerancja mleka krowiego.

OBJAWY

Szorstka skóra, zaczerwienione policzki, silna ciemieniucha, wysypka w zgięciach łokciowych i pod kolanami, pękanie płatka ucha, kolka, ulewanie, wymioty, brak apetytu, biegunka, wodniste, stolce (czasem z domieszką śluzu i krwi), chroniczny katar, duszność krtaniowa lub oskrzelowa, suchy kaszel, częste zapalenia ucha.

CO POMAGA

Całkowita eliminacja białka krowiego (także u mam karmiących) i natychmiastowe odczulenie wykrytego alergenu metodą SIT

ŚWIADOMOŚĆ

Jeżeli ty lub twoje dziecko jest uczulone na mleko, wszystkie osoby muszą być świadome, co to jest alergia, na czym polega i przede wszystkim, jak olbrzymim zagrożeniem są jakiekolwiek odstępstwa od diety. Uświadomienie może być bardzo trudne – zazwyczaj nie widać od razu skutków zjedzenia białka krowiego np: „jednej niewielkiej czekoladki”, która za chwilę może wywołać trudne do zwalczenia objawy. Do czasu odczulenia trzeba być stanowczym i nieustępliwym, a wręcz stać się detektywem, który wyśledzi dokładnie gdzie w pożywieniu może znajdować się nawet niewielka ilość białka krowiego. Czytać należy bardzo dokładnie wszelkie etykiety (zwróć uwagę na napis „śladowe ilości mleka lub mleko w proszku”).

DLACZEGO NIE WARTO PIĆ MLEKA KROWIEGO

  • mleko krowie jest silnym alergenem pokarmowym
  • w mleku krowim jest za dużo białka:
    jest go trzykrotnie więcej, niż w mleku ludzkim. Jest to naturalne, ponieważ cielę rośnie i rozwija się w dużo szybszym tempie, niż dziecko. Cielę po przyjściu na świat potrzebuje kilku godzin, aby zaczęło w miarę stabilnie stać na nogach i żwawo się poruszać, natomiast dziecko potrzebuje kilku lub kilkunastu miesięcy. Cielak potrzebuje zatem silnego kośćca i mocnej masy mięśniowej, bo to gwarantuje szybkie usamodzielnienie po porodzie i daje szansę na przeżycie. Aby podwoić swoją wagę urodzeniową cielę potrzebuje około 47 dni, dziecko około 180 dni. Cielak osiąga dojrzałość w wieku 10 miesięcy, podczas gdy wiek dojrzałości ludzkiej wynosi 13-15 lat. O tych różnicach między dzieckiem i cielakiem decyduje m.in. skład pożywienia w pierwszych dniach i miesiącach życia
  • w mleku krowim jest za mało węglowodanów:
    węglowodany są paliwem stymulującym rozwój i sprawne funkcjonowanie mózgu. Zawartość węglowodanów w mleku ludzkim jest dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Dziecko wymaga troskliwej i długiej opieki, nie ma potrzeby aby rosło szybko. Wręcz przeciwnie, chodzi o równowagę i harmonię na wszystkich płaszczyznach jego funkcjonowania. Matka Natura znowu stanęła na wysokości zadania i każdemu dała w mleku matki to, co jest mu szczególnie potrzebne do życia: cielakowi budulec do szybkiego wzrostu w postaci białka, wapnia i soli mineralnych, a człowiekowi węglowodany, aby posiadał zdolność szerokiego myślenia
  • nadmiar wapnia (szczególnie z mleka krowiego) stanowi poważne obciążenie dla organizmu: mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Zakwaszają organizm m.in. produkty mleczne, które przyczyniają się do takich chorób jak osteoporoza i próchnica
  • mleko jest pokarmem dla dzieci:
    mleko służy jako pokarm dla wszystkich ssaków, oprócz człowieka –  tylko dla dzieci. Mleko (od samicy własnego gatunku) daje poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia w sensie duchowym. Wspomaga wszelkie uczucia związane z dzieciństwem (oznacza również powierzchowne emocje). Mleko krowie spożywane przez dorosłego człowieka powoduje m.in. letargiczność i ospałość
  • człowiek wraz ze wzrostem traci możliwość przyswajania mleka krowiego:
    w mleku znajdują się dwa składniki, do trawienia których potrzebne są enzymy – laktoza wymaga laktazy, a kazeina – renniny. Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Poziom tych enzymów zmniejsza się w wieku dwóch, do czterech lat życia dziecka
  • mleko krowie dostępne w sklepach jest produktem wysokoprzetworzonym:
    szczególnie szkodliwe jest mleko przegotowane i ogrzewane, czyli pasteryzowane. Jeżeli chcemy spożyć mleko, w myśl starożytnej zasady – że nie ważne co jemy od czasu do czasu, ale to co jemy codziennie, powinno być to mleko tzw. pełne, świeże i od krów żyjących na wolności i w naturalnym środowisku
  • jogurty, kefiry i zsiadłe mleko są zdrowsze niż samo mleko:
    naturalnie wytwarzane tego typu produkty są lżej strawne i spożywane sporadycznie przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu naszego organizmu. Jednak nie mamy tu na myśli produktów dostępnych na rynku, ale wykonane w naturalnym procesie produkcji
alergia na mleko
alergia na mleko