Alergia na konserwanty

Substancje polepszające smak i zapach, barwniki, substancje słodzące i im podobne są dodawane do żywności, którą spożywamy praktycznie codziennie. I choć dodatków tych są tysiące, to najbardziej zaskakujące jest to, że zaledwie spożycie kilku z nich, i to szczególnie u osób wrażliwych wywołuje niepożądane objawy alergiczne w postaci rozmaitych wysypek skórnych. U osób nadwrażliwych spotyka się także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w postaci bólów brzucha oraz biegunek. Alergia na te substancje jest znacznie rzadszym zjawiskiem niż się to potocznie uważa. Najczęściej uczulamy się na trzy rodzaje glutaminianu, barwniki oraz lecytynę sojową.

Objawy mogą wywoływać dodatki i konserwanty:

Najczęściej występują w postaci zmian skórnych (pokrzywka, zaczerwienienie, obrzęk), czasem dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Co pomaga

Natychmiastowe odczulenie – wygaszenie wykrytego alergenu metodą SIT. Wymagana jest ustalona dieta karencyjna.

E 200 (kwas sorbowy)

Fermentowane napoje mleczne, sery i pasty serowe, sosy sałatkowe, koncentraty zup, mrożone ciasta i pizza, sałatki owocowe, kandyzowane owoce, nadzienia cukiernicze, słodycze, napoje bezalkoholowe i wino.

E 202 (sorbinian potasu)

Tak jak E 200, a szczególnie suche przetwory mięsne, rybne, mleczne napoje fermentowane, sery twarde i miękkie, pasty serowe, margaryna i pasty do smarowania, sosy sałatkowe, marynaty, ogórki konserwowe, dżemy, galaretki, przeciery owocowe, mrożone ciasta i pizza, oliwki, suszone morele, owoce kandyzowane, wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, wina.

E 210 (kwas benzoesowy)

Pulpy i przeciery owocowe, soki owocowe, dżemy, syropy, sosy, kremy sałatkowe, marynowane śledzie i makrele, esencje kawy, margaryna, oliwki, piwo, napoje bezalkoholowe, jogurty owocowe.

E 211 (benzoesan sodu)

Margaryna, minarina, sosy sałatkowe, ogórki konserwowe, marynaty, przetwory owocowe, konserwy rybne, napoje alkoholowe.

E 212 (benzoesan potasu)

Margaryna, oliwki, ogórki konserwowe.

E 214 (ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego) PHB

Pulpy i przeciery owocowe, soki owocowe, dżemy, aromatyzowane syropy, nadzienia owocowe do ciast, owoce kandyzowane, kremy sałatkowe, buraczki czerwone, sosy sałatkowe, marynowane śledzie i makrele, koncentraty kawy i kawy zbożowej, piwo.

E 216 (ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego)

Słodycze, napoje bezalkoholowe, marynaty, tłuszcze cukiernicze, margaryna, dodatki dietetyczne.

E 218 (ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego)

Sery, marynaty, kremy sałatkowe, sosy, dania barowe, koncentraty zup, owoce kandyzowane, syropy aromatyzowane, owocowe nadzienia ciast, owocowe napoje bezalkoholowe, napoje mrożone, koncentraty kawy i kawy zbożowej, piwo, wyroby ciastkarskie (ale nie z ciasta drożdżowego), żelatyna.

E 220 (bezwodnik kwasu siarkowego)

Pulpy i soki owocowe, suszone warzywa, ziemniaki, owoce, dżemy, przyprawy, skrobiowe syropy, nadzienia owocowe ciast, sałatki owocowe i warzywne, konserwy z kalafiorów i krabów, bielenie, napoje bezalkoholowe, winiarstwo i browarnictwo.

E 221 (siarczyn sodu)

Susz warzywny, ziemniaczany, owocowy, musztarda, konserwy z żółtkiem jaja, mrożone chipsy, krewetki i homary, koncentrat soku ananasowego, produkcja wina, piwa i karmelu.

E 223 (pirosiarczan sodu)

Marynaty cebuli, buraczków, sałaty, przecier ziemniaczany, słodkie sosy i polewy, egzotyczne suszone owoce i orzechy, galaretki i budynie, mrożone chipsy, krewetki i homary, napoje alkoholowe.

E 224 (pirosiarczan potasu)

Mrożone chipsy, suszone owoce, ziemniaki, warzywa, musztarda, krewetki, homary, wino i piwo.

E 230 (bifentyl)

Stosowany wyłącznie do ochrony owoców cytrusowych (pomarańcze, cytryny i inne) przed pleśniami, jako środek impregnujący powierzchnię owoców, a także materiały opakowaniowe (impregnowanie bibułek służących do pakowania owoców).

E 233 (tiabendazol)

Powierzchniowe zabezpieczenie owoców cytrusowych oraz bananów.

E 249 (azotyn potasu)

Peklowane produkty mięsne.

E 250 (azotyn sodu, hitryt)

Peklowane produkty mięsne jak bekon, kiełbasy, wędzonki, konserwy pasteryzowane i sterylizowane.

E 251 (azotyn sodu, saletra sodowa)

Peklowane produkty mięsne, sery, mrożona pizza, śledzie marynowane.

E 252 ( azotan potasu, saletra potasowa)

barwniki

E 102 (tartazyna)

Stosowana do barwienia dżemów i marmolad, wyrobów cukierniczych, marcepanu, pieczywa, deserów w proszku, lodów, produktów mleczarskich, napojów gazowanych i bezalkoholowych, marynat, sosów sałatkowych i przyprawowych, majonezów, ryb wędzonych.

E 104 (żółcień chinolinowa)

Stosowana do barwienia wyrobów cukierniczych, napojów  bezalkoholowych, deserów, lodów i produktów mleczarskich oraz wędzonych ryb.

E 110 (żółcień pomarańczowa)

Stosowana do wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych, lodów, cukierków, konserw, pieczywa i deserów, jogurtów, sosów.

E 120 (koszenila)

Stosowana jest do barwienia napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych i piekarniczych, aromatyzowanych napojów mlecznych, deserów, sosów, żywności konserwowanej i mrożonej oraz zup.

E 122 (azorubina)

Stosowana do napojów bezalkoholowych, lodów, deserów i konserwowanych owoców.

E 123 (amarant)

Stosowany do konserw, napojów bezalkoholowych, dżemów, lodów i deserów w proszku, nadzień ciast i dżemów. Szczególnie przydatny do barwienia produktów imitujących wiśnie, czarne porzeczki, truskawki.

E 124 (czerwień koszenilowa)

Stosowana do napojów bezalkoholowych, cukierków, kremów i deserów, galaretek, budyniów, lodów, dżemów, konserw, ryb, barwienia skórki serów i owoców kandyzowanych, zup pomidorowych, salami.

E 127 (erytrozyna)

Używana do napojów i lodów wiśniowych, przetworów mięsnych, wyrobów cukierniczych i konserw. Szczególnie atrakcyjny do koktajli wiśniowych i innych produktów zawierających lub imitujących wiśnie.

E 132 (indygotyna)

Stosowana w cukiernictwie, ciastkarstwie, produkcji deserów w proszku, nadzień i zup.

E 133 (błękit brylantowy)

Groszek konserwowy, owoce konserwowe, dżemy, galaretki, zupy, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.

E 151 (czerwień brylantowa)

Stosowana samodzielnie lub w mieszankach z innymi barwnikami, do barwienia produktów z ikry rybiej, wyrobów cukierniczych, nadzień z czarnej porzeczki, brązowych sosów czekoladowych.

 

E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D

Czekolada i produkty czekoladopodobne, mleko w proszku, koncentraty deserów, makaron, pieczywo, słodycze, lody, chleb lecytynowy, ciasta przemysłowe, margaryny, tłuszcze kuchenne i piekarnicze, sosy mięsne, majonezy.

E 338 (kwas ortofosforowy)

Napoje bezalkoholowe, napoje typu cola, piwo, sery, kakao w proszku i mieszankach, czekolada, oleje i tłuszcze.

E 339b (ortofos – forandwusodowy)

Przetwory mięsne, sery topione, desery instant, skondensowane mleko, mleko w proszku, proszek do pieczenia.

E 340 a (ortofosforan jednopotasowy)

Suche koncentraty galaretek, sosów, kremów instant, polew deserów, przetwory mleczne, mięsne i drobiowe.

E 340 b (ortofosforan dwupotasowy)

Zabielacze do kawy, mieszanki kakao instant, przetwory mięsne, mielonki, szynki, i łopatki wieprzowe, koncentraty lodów, kremów instant, mleko i śmietanka w proszku, produkty serowarskie.

E 340 c (ortofosforan trójpotasowy)

Tak jak E 340b, oraz buliony i zupy.

E 341 c /ortofosforan trójwapniowy)

Sproszkowana glukoza, cukier puder i produkty instant, mleko, kakao, śmietanka, przyprawy, zupy, mleko kondensowane, ciasta, lody w proszku.

E 450 i E 450 a (pirofosforan dwusodowy)

Sery topione, przetwory mięsne, proszek do pieczenia, ciastka, mrożone frytki, mączka ziemniaczana instant, pieczywo cukiernicze.

E 451 c (trójfosforan pięciosodowy)

Przetwory mięsne, drobiowe i rybne, wyroby garmażeryjne, sery topione, mleko skondensowane niesłodzone, koncentraty zup.

E 621 (glutaminian sodu)

Sosy sałatkowe i przyprawowe, pasztety i konserwy mięsne, wędliny, potrawy rybne i z krabów, koncentraty zup, makaron, produkty z topionych serów, konserwy z fasoli, kukurydzy i grzybów, azjatyckie potrawy sojowe.

E 622 (glutaminian potasu)

Potrawy delikatesowe, pożywki i chrupki, potrawy dietetyczne (bezsolne i odchudzające).

E 623 (glutaminian wapnia)

Chrupki i pożywki, żywność dietetyczna.

E 310 (galusan propylu)

Płatki śniadaniowe, oleje roślinne i tłuszcze kuchenne, żywność barowa, guma do żucia, produkty mleczarskie, masło, pasztety, produkty mięsne.

E 312 (galusan dodecylu)

Oleje, margaryny, tłuszcze kuchenne i cukiernicze, smalec, pasty serowe, puree ziemniaczane.

E 320 (butylohydroksyanizol – BHA)

Płatki ziemniaczane, chrupki, słodycze, frytki, pieczywo cukiernicze, rodzynki, ciasta owocowe, ciasta serowe, napoje bezalkoholowe, gotowe dania, oleje, margaryna, tłuszcze kuchenne.

E 321 (butylohydroksytoulen – BHT)

Majonezy, oleje, tłuszcze roślinne oraz zwierzęce, guma do żucia, płatki zbożowe i ziemniaczane, przetwory mięsne i drobiowe, polewy do pizzy.

E 421 Mannitol

Guma do żucia, lody i koncentraty lodów, ciasta przemysłowe, wyroby cukiernicze trwałe.

E 954 Sacharyna

Słodziki, guma do żucia, napoje, desery.

E 952 cyklaminiany – kwas cykloheksylosulfamowy

Słodziki i żywność niskokaloryczna.

E 951 Aspartam

Środki spożywcze nie poddawane długotrwałej obróbce termicznej, m.in. napoje gazowane, guma do żucia, soki owocowe.

E 420 Sorbitol

Czekolada, cukierki, ciasta, lody i koncentraty lodów, guma do żucia, dżemy dla diabetyków, rodzynki, owoce kandyzowane.

E 330 Kwas cytrynowy

Mięso, przetwory mięsne, drobiowe i rybne, przetwory owocowe i warzywne, wyroby cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, tłuszcze i oleje, lody i koncentraty lodów, desery w proszku, koncentraty obiadowe, przyprawy, napoje mleczne.

E 414 Guma arabska

Cukierki owocowe, konserwy warzywne, wino, piwo.