×

Alergia na gluten a refluks

Źle się czujesz i od lat masz problem z alergią? Przyjdź do poradni Alergikus i przekonaj się o skuteczności usuwania przyczyn alergii za pomocą diagnostyki i wygaszania alergenu metodą STI. Posiadamy ponad 20 letnie doświadczenie w usuwaniu alergii. Wykonaj test alergiczny i dowiedz się, co jest bezpośrednią przyczyną Twojej alergii. Zadzwoń 509 844 448 lub 517 606 026.

Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteniny i gliadyny, występująca w niektórych ziarnach zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Jest bardzo częstym alergenem i uczulenie na niego dotyczy 10 – 25% osób z alergią pokarmową. Reakcja alergiczna może być zależna od przeciwciał IgE (reakcja natychmiastowa, objawiająca się w kilka minut po spożyciu pokarmu) oraz niezależna od tej klasy przeciwciał (reakcja późna, występująca po kilku godzinach od spożycia pokarmu). Wśród najczęstszych objawów alergii na gluten wymienia się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także problemy z koncentracją, szybkie męczenie się, bóle głowy czy zmiany skórne. Ze strony przewodu pokarmowego najczęściej występującymi symptomami są biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, ale pojawić się mogą także zaparcia.

Refluks żołądkowo – przełykowy to cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Ryzyko pojawienia się refluksu wzrasta wraz z wiekiem, objaw ten dotyczy nawet 20% osób w krajach rozwiniętych, a nieleczony prowadzi do uszkodzenia przełyku, przewlekłego stanu zapalnego, a nawet raka przełyku. Najczęstszą przyczyną refluksu jest niesprawność dolnego zwieracza przełyku oraz przedłużony czas jego relaksacji. Zaburzenia pracy dolnego zwieracza przełyku mogą powstawać na skutek operacji żołądka, a także są efektem picia dużej ilości alkoholu i kawy oraz palenia papierosów.

 

Objawy refluksu:
  • pieczenie w przełyku
  • pieczenie i ból za mostkiem
  • odbijanie
  • zgaga
  • gorycz w ustach
  • trudności w przełykaniu
  • kaszel
  • ból gardła
  • chrypka
  • objawy zapalenia oskrzeli i astmy

Przypadek naszego pacjenta – Pana Tomasza

Pan Tomasz od wielu lat zmagał się z uciążliwymi objawami refluksu żołądkowo – przełykowego, takimi jak pieczenie w przełyku oraz uciążliwa chrypka. Wykonano u niego gastroskopię, ale nie wykazała żadnych nieprawidłowości, a mimo to objawy się nasilały. Leki przynosiły tylko chwilową poprawę, a stosowanie zalecanej w refluksie diety nie skutkowało. Pan Tomasz usłyszał od koleżanki z pracy o testach alergicznych i odczulaniach metodą STI i postanowił spróbować. Testy alergiczne wykonane w poradni Alergikus wykazały alergię na gluten, pszenicę, żółtko jaja i roztocza. Po zastosowaniu diety eliminacyjnej Pan Tomasz zauważył poprawę stanu zdrowia już po kilku dniach. Odczulenie alergenów spowodowało całkowite zniknięcie objawów i nie wróciły one po ponownym wprowadzeniu produktów do diety.